Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Ο Αλέξης, ο Κούλης και η ... Σαουδική Αραβία

Άλλη μια κωμωδία παίχθηκε τις τελευταίες μέρες στη βουλή των Ελλήνων. Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση καθώς προσπαθεί απεγνωσμένα να ανακαλύψει μεγάλα σκάνδαλα εκεί που δεν υπάρχουν. Είναι φανερό ότι ο πανικός που διατρέχει το επιτελείο της ΝΔ και τα εγχώρια συμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί μεγαλώνει συνεχώς για δύο βασικούς λόγους:

1ον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρχίζει να σκαλίζει διάφορα σκάνδαλα του πρόσφατου παρελθόντος που 'καίνε' κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έτσι η ΝΔ ψάχνει απεγνωσμένα αφορμές για αντιπερισπασμό.


2ον, ο Τσίπρας εξελίσσεται στο πιο καλό και υπάκουο παιδί Ευρωπαίων και Αμερικανών, φροντίζοντας να δίνει συνεχώς τα διαπιστευτήριά του. Έτσι, ο Μητσοτάκης αισθάνεται ότι χάνει το ρόλο του, καθώς, αν και βρίσκεται πιο κοντά ιδεολογικά στο Δυτικό νεοφιλελεύθερο ιερατείο, θα πάψει να είναι χρήσιμος στους εκπροσώπους του.

Image result for tsipras mitsotakis

Αλλά η πρόσφατη 'ξιφομαχία' μεταξύ Αλέξη και Κούλη στη βουλή με φόντο τη Σαουδική Αραβία απέκτησε μια κωμικοτραγική χροιά και για έναν άλλο λόγο. Δεν έγινε καμία επισήμανση, από κανέναν, ούτε καν από τη δήθεν Αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για τα εγκλήματα πολέμου της Σαουδικής Αραβίας εναντίον αμάχων στον πόλεμο της Υεμένης.

Μέσα σε έναν γελοίο πόλεμο αλληλοκατηγοριών, κανείς δεν σκέφτηκε την ηθική διάσταση του πράγματος: ότι το να πουλάς όπλα στο βάρβαρο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας είναι σαν να συμμετέχεις στα εγκλήματα πολέμου, όπως άλλωστε κάνει εδώ και δεκαετίες ο Αγγλο-Αμερικανικός άξονας. Θα μπορούσε ο Κούλης να το επισημάνει, έστω για λόγους καθαρά πολιτικής τακτικής. Δεν θα έπρεπε να κολλάει σε τέτοια πράγματα. Άλλωστε, πρόσφατα μνημόνευσε και επαίνεσε τον Ρούσβελτ και το Νιου Ντιλ μέσα στη βουλή, πράγματα εντελώς αντίθετα με την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που υπηρετεί πιστά.

Επιπλέον, οι φίλοι του οι Ευρωπαίοι σκέφτονται να επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, άρα είχε και το κατάλληλο 'πάτημα' να αναφερθεί στα εγκλήματα πολέμου των Σαουδαράβων και την ανήθικη στάση της κυβέρνησης. Αλλά που ...

Οι ευρωκλόουν, από την άλλη, θυμήθηκαν κάπως αργά αυτό το εμπάργκο αφού η κατάσταση στην Υεμένη είναι απελπιστική και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, η οποία οφείλεται όχι μόνο στον ανηλεή βομβαρδισμό αμάχων, αλλά και στο γεγονός ότι το βάρβαρο Σαουδαραβικό καθεστώς έχει μπλοκάρει κάθε ανθρωπιστική βοήθεια που επιχειρεί να ανακουφίσει τον άμαχο πληθυσμό. Οι Ευρωπαίοι υποκριτές φυσικά τώρα μπορούν να το παίζουν ανθρωπιστές, αφού, η Βρετανία, που είναι βασικός προμηθευτής όπλων της Σαουδικής Αραβίας, έχει αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ο μικρός Αλέξης όμως, έχει γείρει υπερβολικά προς τη μεριά του Δυτικού άρματος. Τόσο, που δεν του πέρασε καν από το μυαλό να μην πουλήσει τα όπλα στους Σαουδάραβες για λόγους καθαρά αντι-πολεμικής ηθικής, η οποία ούτως ή άλλως θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την Αριστερά που υποτίθεται ότι πρεσβεύει.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Φαίνεται ότι αδυνατεί να παρακολουθήσει τις ραγδαίες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο που θα σημάνουν, ίσως περισσότερο γρήγορα απ'ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, όχι μόνο την κατάρρευση της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, αλλά και της ίδιας της κυριαρχίας της Δύσης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου