Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Οι παιδονόμοι της Ευρώπης…

Του Στεφάνου Γρηγόρη

Κατ αρχάς να γνωριστούμε ... Ο κ. Κ. Ρέγκλινγκ  είναι ο διευθύνων σύμβουλος  του  Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητας  , του γνωστού  EFSF. Ενός οργάνου ειδικού σκοπού ,που εδρεύει στο Λουξεμβούργο,  και ιδρύθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των 27 το 2010 με τον μεγαλεπήβολο  στόχο να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη παρέχοντας οικονομική βοήθεια στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν  δυσκολία.
 Αυτός ο οργανισμός «μπορεί να εκδώσει ομόλογα  με την υποστήριξη του Γερμανικού Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των τραπεζών ή να αγοράσει κρατικά ομόλογα». Ένα είδος ευρωπαϊκού ΔΝΤ σαν να λέμε…..
Ο κ. Ρεγκλινγκ ,λοιπόν, δήλωσε στους δημοσιογράφους της Bild πως «Η Ελλάδα θα στεκόταν ήδη στα πόδια της, αν η κυβέρνηση και ο Βαρουφάκης δεν είχαν πάρει λάθος πορεία το 2015».
Για να πω την αλήθεια , αν δεν είχα επίγνωση του ρόλου του και της οικονομικής τάξης που εξυπηρετεί, θα ένιωθα κάπως άβολα μιας και ανήκω σ αυτούς που συνέβαλαν στο να διακοπεί η ρότα της κυβέρνησης  Σαμαρά και να ακυρωθεί ,εν μέρει, η κατ αυτούς «μεταρρυθμιστική» προσπάθεια που εξελισσόταν .
Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε κι άλλα : Είπε πως η Ελλάδα πέρυσι πέτυχε πλεόνασμα ο,7% από έλλειμμα 15,6% που είχε το 2009 ,κάτι που το απέδωσε στην εξοικονόμηση ,και συγκεκριμένα στους κατά ένα τέταρτο λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους ,στις κατά ένα τρίτο περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις  και στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος.
Για ανάπτυξη ούτε λόγος….
Το ωραίο μ αυτούς τους τύπους είναι ότι  όχι μόνο κάνουν τη δουλειά ,που αυτοί τη λένε μεταρρύθμιση ενώ εμείς τη ζούμε ως επέλαση ,αλλά κατόπιν τη διαφημίζουν κι ως μονόδρομο που έπρεπε ούτως ή άλλως να ακολουθηθεί.
Ας μη γελιόμαστε όμως…
Όποια άποψη κι αν έχει κάποιος για το δημόσιο ,όσο νεοφιλελεύθερος μεταρρυθμιστής  κι αν θέλει να λέγεται, δε μπορεί να μας πείσει ότι η απόλυση περίπου 2000 εκπαιδευτικών σε μια νύχτα είναι μεταρρύθμιση .
Όσες ενστάσεις και αν έχει κανείς για την δημόσια ραδιοτηλεόραση ,δε μπορεί με τα σωστά του να υποστηρίξει πως το ακαριαίο κλείσιμο όλων των κρατικών ραδιοφώνων και των τηλεοπτικών καναλιών είναι μεταρρύθμιση .
Όποια γνώμη κι αν έχει για το σπάταλο κράτος, δεν μπορεί να γίνει πιστευτός ,όταν μειώνει οριζόντια κατά ένα τρίτο το εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Όποια άποψη και αν έχει για τον τρόπο μείωσης των ελλειμμάτων, δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρός ,όταν επιβάλει περικοπές που εντείνουν την ύφεση και συρρικνώνει κατά 25% το ΑΕΠ της χώρας .
Όσο και αν παριστάνει τον Ευρωπαίο, είναι αδύνατο να μη θεωρηθεί κομμάτι της ξεπουλημένης ελίτ ,όταν στα πλαίσια της πολλαπλώς καταστρεπτικής αναδιάρθρωσης χρέους του 2012 (PSI) , υπογράφοντας την υπαγωγή των ομολόγων της χώρας στο αγγλικό δίκαιο και την απαγόρευση της μετατροπής του εξωτερικού χρέους σε εθνικό νόμισμα, υπονομεύει κάθε δυνατότητα μελλοντικής διαπραγμάτευσης γύρω από το θέμα του χρέους .
Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα που κόστισαν και κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές ,δυστυχία και ανέχεια οι κυβερνήσεις πριν το ΄15 (δυστυχώς και η σημερινή) τα φόρτωσαν στις πλάτες του πιο φτωχού και εξαθλιωμένου ενός τρίτου του Ελληνικού λαού.
Απέναντι σ αυτή την κραυγαλέα αδικία αντιδράσαμε το ΄15.
 Αντιδράσαμε ,γιατί ο τρόπος που πρότεινε η πολιτικοοικονομική ελίτ της Ευρώπης και της χώρας ,ως κατάλληλο, για την υπέρβαση της κρίσης προϋπέθετε την εξουδετέρωση του πιο φτωχού ενός τρίτου της κοινωνίας .
Αντιδράσαμε, γιατί άλλοι προκάλεσαν και διαχειρίστηκαν την κρίση κι άλλοι πλήρωναν το ολέθριο τίμημα.
Αντιδράσαμε ,γιατί ,παρ όλη την τεκτονικών διαστάσεων καταστροφή,  δεν λογοδότησε κανείς στη δικαιοσύνη.
Βέβαια ο κ. Ρέγκλινγκ έχει κάθε λόγο να παριστάνει τον κήνσορα έπειτα από την καταστροφική διαχείριση του μνημονιακού συριζα .
 Πράγματι ,από τη στιγμή που βρίσκεις τον χειρότερο ο κακός μοιάζει κελεπούρι. Πόσο μάλλον ,όταν ,εκτός από την καταστροφική πολιτική του, ενσωματώνει πλήρως τις μνημονιακές πρακτικές και αποκηρύσσει την περίοδο της αντίστασης θεωρώντας την αυταπάτη .
Μ αυτά τα δεδομένα θα λέγαμε πως ο Ρέγκλινγκ φέρεται σαν το σύζυγο που ξυλοφορτώνει τη γυναίκα του ,επειδή δεν είναι όσο πρέπει υπάκουη . Από το καλοκαίρι του ΄15 μάλιστα ο σύζυγος αισθάνεται ακόμη πιο δικαιωμένος γιατί τη βλέπει να συμφωνεί μαζί του πως στο παρελθόν υπήρξε πράγματι άτακτη .
Μέσα απ αυτή την πατερναλιστική οπτική ,λοιπόν, που αγνοεί την κοινωνία και επιβάλλεται ετσιθελικά μας κατσαδιάζει ,γιατί τολμήσαμε να αντισταθούμε σ ό,τι μας ισοπέδωνε .
 Απαξιεί  βέβαια να προβληματιστεί για το δίκαιο και ηθικό των επιλογών της Ευρωπαϊκής ελίτ και των ντόπιων εντολοδόχων της .
Ο κ. Ρέγκλινγκ ,δηλαδή η Γερμανία, σκέφτηκαν τη λύση για τη χώρα μας , η λύση ήταν άδικη και εξοντωτική για τους ασθενέστερους παρόλα αυτά έπρεπε να εφαρμοστεί και μάλιστα χωρίς αντιδράσεις .
 Τόσο απλά για αυτούς …,τόσο επικίνδυνα για μας.
Ο κ. Ρέγκλινγκ είναι μέλος μια όμορφης παρέας .Έχει φίλο τον κ. Oettinger( Γκίντερ Ετινγκερ)  , επίτροπο προϋπολογισμού της Ε.Ε., τον κ. Hoyer, πρόεδρο της  ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων ΕΙΒ, την κ. Koenig, πρόεδρο της ευρωπαϊκής αρχής εξυγίανσης των τραπεζών, τον κ. Σόιμπλε ,  ουσιαστικό προϊστάμενο του Euro Group και ,αν επιβεβαιωθεί η πρόταση –εντολή του Spiegel  , τον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στη θέση του διοικητή της ΕΚΤ από το 2019.
Η παρέα αυτή που αποτελείται μόνο από Γερμανούς και έχει καταλάβει όλα τα θεσμικά πόστα της, κατά τα άλλα, μη Γερμανοκρατούμενης  Ευρώπης μας ζητά ήδη πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και κάποιοι δε διστάζουν να μιλήσουν για πλεονάσματα 2,2% ως το 2060 .
Όλοι λένε πως κάτι τέτοιο είναι παράλογο ,πως θα σκοτώσει κόσμο ,η παρέα όμως εξακολουθεί να επιμένει .
Όπως το 2015 ,έτσι και τώρα ,η παρέα του Ρέγκλινγκ σκέφτηκε μια λύση που δε θίγει κανέναν άλλον πέρα απ τη χώρα μας .Η λύση κατά κοινή ομολογία είναι παράλογη .Αν αντισταθούμε , κάποιος άλλος Ρεγκλινγκ  ,σε λίγο καιρό, παριστάνοντας τον παιδονόμο θα μας καθίσει στη γωνία για να λάβουμε τα επίχειρα της ξεροκεφαλιάς  μας .
Είναι ξεκάθαρο πια ,αυτή η χώρα ,αν δεν αντιδράσει, θα επιτηρείται από παιδονόμους εσαεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου