Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Ποίος είναι ο σκοπός αυτού του διαδικτυακού εγχειρήματος;

Hugh Everett

O Hugh Everett το 1957 πρότεινε μια εξωτική ερμηνεία της κβαντικής θεωρίας που είναι γνωστή ως "Θεωρία των Πολλών Κόσμων". Αν επεκτείνουμε την θεωρία αυτή σε κοινωνικά φαινόμενα, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι η κάθε επιλογή, πολιτική,οικονομική κλπ, δημιουργεί μια διαφορετική προσέγγιση της υπάρχουσας ιστορικής εμπειρίας.
Η ιστορία λοιπόν δεν επαναλαμβάνεται ακριβώς, αλλά υπάρχουν μέσα στις κοινωνίες μας οι προϋποθέσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια παρόμοια αλληλουχία γεγονότων η οποία κάποια στιγμή αποκρυσταλλώνεται σε μια ιστορική πραγματικότητα.

Σε αυτόν τον διαδικτυακό τόπο, προσπαθούμε να αναλύσουμε όλους αυτούς τους κοινωνικούς, ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας σε ένα γενικότερο πλαίσιο αναφοράς. Να το πούμε πιο απλά, προσπαθούμε να δούμε τα πράγματα "από ψηλά" και να φτάσουμε στις συνέπειες που έχουν αυτά στις καθημερινές μας ζωές.

Φυσικά έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι οι παρατηρήσεις μας σε έναν κόσμο που  βρίσκεται εν δυνάμει σε πολλές καταστάσεις ταυτόχρονα, μπορούν να δημιουργήσουν μια τυχαία αλληλουχία γεγονότων δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα.
Ότι ακριβώς συμβαίνει με τα υποατομικά σωματίδια, τα οποία βρίσκονται σε πολλές καταστάσεις ταυτόχρονα, μέχρι να αποφασίσουμε να εξάγουμε από αυτά  μια πληροφορία παρατηρώντας τα.

Σάκης "lykos" Καρανικολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου